Risico Reductie Plan

Preventiescan Waterschade

Hoe voorkomt u waterschade?

Andere dan de 'klassieke' aandachtspunten
We beginnen eens niet met de klassieke- nog steeds veel voorkomende- oorzaken, maar geeft u eerst eens antwoord op de volgende vraag:

Vraag 1: Heeft u een oude woning (van voor pakweg 1980)?In oude woningen zijn andere materialen gebruikt dan in moderne woningen. De PVC van de afvoerleidingen in woningen van voor pakweg 1980 is van mindere kwaliteit dan in de latere woningen. Maar denk ook aan het gebruik van asbest, staal, gietijzer en lood. Het zal lonend blijken om stalen en loden waterleidingen te laten vernieuwen. Maar ook het laten beoordelen en zo nodig vervangen of saneren (een moderne techniek) van afvoerleidingen kan veel ellende voorkomen. Kijk daarbij ook naar de langere termijn; als vervangen nu nog niet nodig is of lukt, kan dat over 5 jaar anders zijn.
In oude woningen zijn andere materialen gebruikt dan in moderne woningen. De PVC van de afvoerleidingen in woningen van voor pakweg 1980 is van mindere kwaliteit dan in de latere woningen. Maar denk ook aan het gebruik van asbest, staal, gietijzer en lood. Het zal lonend blijken om stalen en loden waterleidingen te laten vernieuwen. Maar ook het laten beoordelen en zo nodig vervangen of saneren (een moderne techniek) van afvoerleidingen kan veel ellende voorkomen. Kijk daarbij ook naar de langere termijn; als vervangen nu nog niet nodig is of lukt, kan dat over 5 jaar anders zijn.